De Vlaamse gitariste Raphaella Smits opent zaterdag 25 september 2021 in het Concertgebouw in Amsterdam een nieuwe serie concerten van Meesters op de Gitaar. Op drie verschillende instrumenten uit drie verschillende periodes (bouwjaren 1827, 1899 en 1980) speelt zij werken van Johann Kaspar Mertz en Heitor Villa Lobos. De Suite Compostelana van Federico Mompou klinkt zelfs op een acht-snarige Gilbert-gitaar. Smits treedt overal ter wereld op. The New York Times noemde deze grande dame ‘an uncommonly musical guitarist’ die steeds trouw blijft aan de ziel van de muziek. Het Franse Diapason spreekt van ‘une grande musicienne’ en ‘één van de meest gevoelige gitaristen van onze tijd’.

Smits studeerde klassieke muziek aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel en vervolgde haar opleiding in Spanje bij de legendarische gitarist José Tomás. Na eerder al prijzen tijdens concoursen in Granada en Palma de Mallorca te hebben gewonnen, zette zij in 1986 het beroemde Spaanse Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tarrega op haar naam. Juryvoorzitters Andrès Segovia en Narciso Yepes toonden beiden hun bewondering voor haar muzikaliteit en spraken zich profetisch vol vertrouwen uit over haar toekomstige successen. Raphaella Smits maakte meer dan twintig albums waarvan de laatste, geheel gewijd aan componist Johann Kaspar Mertz, in 2020 verscheen.

Meesters op de Gitaar
Het concert maakt deel uit van de serie Meesters op de Gitaar, de enige gitaarserie in Het Concertgebouw. Er staan dit seizoen nog twee concerten op het programma. Zaterdag 27 november 2021 treedt de Franse gitarist Gabriel Bianco op en zaterdag 12 maart 2022 is dat de Amerikaanse Rus Grisha Goryachev, één van de grootste flamenco-ambassadeurs van deze tijd

 

https://meestersopdegitaar.nl/


za 25 september 2021
18:30 - 23:00

Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
Amsterdam