Ruud StoopTijdens de EGTA-Gitaardocentendag op zaterdag 10 maart zal flamencogitarist Ruud Stoop een workshop Flamencotechniek verzorgen.
De meeste klassiek gitaristen spelen wel wat flamenco, maar om het écht Flamenco te laten klinken, daar komt een andere techniek bij kijken. Je moet weten welke spieren je moet gebruiken. Ruud Stoop zal de deelnemers zélf het verschil laten ervaren, door het eenvoudig opvolgen van zijn instructies. Het inzicht in de mechanische materie is volgens Stoop de sleutel tot een brede schakering aan mogelijkheden waaruit de gitarist kan gaan kiezen.

Ruud Stoop (1961) speelt gitaar sinds zijn tiende jaar en ontdekte op zijn 17e ontdekte hij Flamenco. In 1981 begon hij de studie flamencogitaar aan het Conservatorio Superior de Música bij Manuel Cano en leerde zang en dans begeleiden aan de academie van Merengue de Córdoba y Concha Calero. In 1985 kwam hij terug naar Nederland waar hij 6 jaar studeerde bij Paco Peña aan het Rotterdams Conservatorium. Als eerste ter wereld behaalde hij het vakdiploma flamencogitaar. In 1996 werd hij door de Spaanse examencommissie officiëel goedgekeurd als hoodfdvakdocent flamencogitaar aan het Conservatorium in Córdoba. In Nederland geeft hij al ruim 30 jaar les. Twintig jaar geleden heeft hij een nieuwe methode ontwikkeld, speciaal gericht op flamencogitaaronderwijs voor niet-Spanjaarden. Het is een innovatief leersysteem waarbij het motorisch geheugen zeer precies wordt getraind in de diverse complexe flamencogitaartechnieken.

Als afsluiting van de Gitaardocentendag geeft Ruud Stoop een miniconcert.

Bij voldoende belangstelling na afloop van de workshop organiseert EGTA-Nederland een basiscursus Flamenco o.l.v. Ruud Stoop.

Meer informatie over de EGTA-Gitaardocentendag