Baltazar BenitezDe Uruguayaanse gitarist en docent Maestro Baltazar Benitez is op 12 juli jl. in Tilburg op 73-jarige leeftijd overleden.

Baltazar Benitez werd geboren in 1944 in Durazno, Uruguay. Op 12-jarige leeftijd begon hij gitaar te spelen onder leiding van Pedro Machin. Hij vervolgde zijn studie bij Abel Carlevaro. In 1970 won hij een gitaarconcours in Uruguay. Hierdoor kreeg hij een beurs om  in Spanje te studeren bij José Tomás, de assistent van Andrés Segovia.

Hij kreeg in 1972 een aanstelling aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en woonde sindsdien in Nederland.

In 1977 kwam zijn eerste album uit met uitsluitend Latijns-Amerikaans repertoire. Zijn tweede album (1981) bevat de luitsuite in e-klein van Johann Sebastian Bach en vijf sonates van Domenico Scarlatti, waarvan Benitez zelf de bewerking schreef. In 1984 nam hij een album op gewijd aan de muziek van Astor Piazzolla, met wie hij ook heeft samengewerkt.

Baltazar Benitez toerde door landen als Japan, Rusland, Verenigde Staten, Spanje, Mexico, Costa Rica en Duitsland. In 1994 moest hij om gezondheidsredenen zijn concertcarrière beëindigen, maar hij is tot zijn dood muzikaal actief gebleven.